En ugle og et logo
🍔

Hvem er den bedste danske landstræner nogensinde?

Fik Åge lette kampe? Overtog Hjulmand et superhold? Og hvad med gode gamle Sepp?

Hvem er den bedste danske landstræner nogensinde?

Diskussionen er ikke ny, og der er lige så mange meninger, som der er fodboldfans.

Mens vi venter på den nye landstræner, har vi lavet den ultimative beregning.

24 mænd har haft æren af at stå i spidsen for det danske landshold siden den første landskamp i 1908. Eller rettere sagt 25. I 1969 delte Erik Hansen og John Hansen ansvaret som landstrænere.

Og så er der selvfølgelig stakkels Horst Wohlers, men ham tæller vi ikke med her.

Hvem kan være med?
For at kunne give et kvalificeret bud på den bedste landstræner snævrer vi feltet ind til trænere, der har været på posten i minimum et år.

Det betyder blandt andet, at Axel Bjerregaard ikke er med i opløbet, ligesom en række engelske trænere fra tiden omkring 2. verdenskrig heller ikke tæller med. Det efterlader 14 trænere: 10 danskere og fire udlændinge.



Flest titler
I sidste ende handler fodbold om at vinde titler, så lad os få det af vejen først.

Danmarks første "titel" kom i hus i 1928, da vi vandt den første udgave af De Nordiske Mesterskaber. Her var der dog ingen officiel landstræner. Sepp Piontek vandt senere samme turnering i både 1980 og 1985.

Og så er der selvfølgelig Richard Møller Nielsen, som blev europamester i 1992 og vandt Confederations Cup i 1995.

Det var det.

Richard Møller Nielsen er den bedste danske landstræner nogensinde.

Eller er han? For i sidste ende handler det jo ikke om at vinde, men om at være med. Lad os i stedet se på, hvem der har kvalificeret Danmark til flest slutrunder.

Slutrunder
Danmark deltog ikke i kvalifikationen til internationale turneringer før 1950'erne. Arne Sørensen var den første landstræner, der skulle forsøge at kvalificere os til både VM og EM. Begge forsøg mislykkedes.

Gennem tiden har kun tre landstrænere haft en 100% succesrate: Bo Johansson, Åge Hareide og Kasper Hjulmand.



I nyere tid har Morten Olsen den dårligste statistik med kun fire vellykkede kvalifikationer ud af otte forsøg.

Det er også værd at nævne Erik Hansen, der som den første landstræner selv stod for at udtage spillerne til holdet. Det hjalp dog ikke meget, da han aldrig formåede at kvalificere sig til en slutrunde.

Resultater
Selvom kvalifikation til store turneringer er afgørende, er der mere til landstrænerjobbet end det. Alle kampe tæller – måske ikke lige meget, men de tæller.

En populær måde at vurdere en træners performance på er ved at se på den gennemsnitlige pointhøst: tre point for en sejr, et point for en uafgjort og nul point for et nederlag.



Hvis vi kigger på kampresultaterne, er den mest succesfulde landstræner nogensinde Axel Andersen Byrval. Han tabte kun én af sine 16 kampe i spidsen for landsholdet.

Men der er forskel på kampene. Nogle er blot venskabskampe, mens andre har større betydning. Vi kan dele kampene op i tre kategorier: venskabskampe, kvalifikationskampe og betydningsfulde kampe. Betydningsfulde kampe dækker over alle turneringer med en pokal på spil, uanset format – fra Nordiske Mesterskaber til VM.



I betydningsfulde kampe er Kurt Nielsen den bedste, mens Kasper Hjulmand har været den mest effektive træner i kvalifikationsturneringer.

Når vi når frem til slutrunderne, tegner der sig et andet billede. Kasper Hjulmand vinder ikke mange kampe, mens Åge Hareide aldrig har tabt i ordinær spilletid. Bemærk, at Richard Møller Nielsen kun vandt tre ud af otte kampe i ordinær spilletid ved EM-slutrunder.



Hvem fik de lette kampe?
Morten Olsen sagde altid, at der ikke findes dårlige hold i moderne fodbold. Men det gør der.

Vi har før gjort brug af ELO-ratings i en analyse. Elosystemet er en rangliste, hvor holdene tildeles eller fratages point ud fra, hvor på listen modstanderen er placeret. Med andre ord giver det et billede af det indbyrdes styrkeforhold mellem holdene forud for hver kamp.

På den baggrund kan vi også udregne, hvor gode hold de enkelte landstrænere mødte.



Axel Andersen Byrval gik ind til næsten alle kampe som klar favorit, mens især Rudi Strittich generelt stod over for stærkere modstandere. Strittich er den eneste træner, der ledede et landshold, som i gennemsnit rangerede dårligere end modstanderne – ni placeringer under Danmark.

Kasper Hjulmand mødte derimod mange hold, der var markant dårligere rangeret end Danmark. Den gennemsnitlige modstander lå 39 pladser under os.


Når vi møder et hold, der på papiret er dårligere, skal kampen naturligvis vindes. Men hvis vi vil langt i turneringer, skal et hold som Danmark også kunne performe mod de store hold.



Richard Møller Nielsen var med god margin den bedste træner mod bedre hold, tæt forfulgt af Åge Hareide. Omvendt har Kasper Hjulmand generelt haft svært ved at slå hold, der var bedre rangeret end Danmark.

Det bedste angreb
Der er naturligvis forskel på, hvilket spillermateriale trænerne har haft til rådighed. Det kan vi forsøge at udligne ved at se på "expected goals" (xG). Hvis du er ny inden for fodboldstatistik, så er xG en formel, der forsøger at sætte et tal på, hvor mange mål et hold kan forventes at score ud fra tidligere præstationer og evnen til at skabe chancer.

I moderne fodbold bliver skudafstand, vinkel, affyrings ben og mange andre parametrer regnet med. Den del kan vi desværre ikke få med, så vi holder os til en noget simplere statistik lavet af Besoccer.com.



Generelt har de danske landstrænere været gode til at få mere ud af holdet, end de burde. Axel Andersen Byrvals landshold scorede i gennemsnit 2,4 mål mere pr. kamp end forventet. Kun Bo Johansson og Rudi Strittich scorede færre mål, end de burde.

I forsvaret ser det anderledes ud. Kun seks af de 14 landstrænere har formået at holde modstanderne fra at score færre mål, end de burde.



Når det gælder
Den generelle statistik kan være ligegyldig. Det handler om, hvordan trænerne klarer sig, når kampene virkelig gælder og bliver svære.



I betydningsfulde kampe klarer Sophus "Krølben" Nielsen sig bedst. Holdet under ham formåede at score næsten ét mål mere pr. kamp, end de burde. Mindre godt gik det for Rudi Strittich, som havde svært ved at score mål, men til gengæld holdt modstanderne fra at score flere, end de burde.


Popularitet?
Et landshold skal også samle danskerne. Vi ved, hvor mange tilskuere der historisk har været plads til, og hvor mange billetter der er blevet solgt.

Det gør det muligt at regne ud, hvor fyldte stadionerne var under hver træner. Vi har undladt at tælle Hjulmands corona-kampe med i statistikken.



I gennemsnit var stadions 85% fyldt under Hjulmand, mens Åge Hareide, der ellers vandt kampe, ikke formåede at få danskerne på stadion.

Hvem er så bedst?
I sidste ende må den bedste landstræner være en kombination af alle disse faktorer. Til det kan vi bruge Eloratings, da formlen bag tallet tager højde for alt undtagen popularitet.

Formlen er:
Rn = Ro + K × (W - (1/(10^(-dr/400)+1)))

Holdets rating (Rn) udregnes på baggrund af kampens vigtighed (K), resultatet (W), og forskellen i Eloratings mellem de to hold plus 100 point til hjemmeholdet (dr).

Et nederlag i en vigtig kamp mod et dårligt hold giver mange minuspoint, mens en sejr over et svagere hold i en venskabskamp kun giver få pluspoint.

For eksempel gav landsholdets nederlag til Australien ved VM i Qatar minus 53 point, da det var en slutrunde og Australien på det tidspunkt havde næsten 200 point færre end Danmark. Samme holds venskabskamp mod Færøerne i juli 2020 gav kun ét sølle point.

Drop matemtikrapporten. Hvem er bedst?
For at finde den bedste træner giver vi alle trænere et udgangspunkt på 1.000 point, og så trækker vi point fra eller lægger til, afhængigt af hvordan resultaterne har påvirket holdets Elorating.

Når vi har gjort det, hersker der ingen tvivl. Sepp Piontek er med afstand den bedste landstræner, Danmark nogensinde har haft.



Det er især Dynamitholdets bedrifter op til og under VM i Mexico i 1986, som gør udslaget. Dengang slog Danmark en række storhold, der gav mange point. Blandt andet 4-2 sejren over Sovjetunionen på grundlovsdag i 1985 og sejre over hold som England og Vesttyskland i de store kvalifikationsturneringer.

Sepp Piontek ender ikke kun med den bedste score. Ingen af de tidligere eller efterfølgende landstrænere har været i nærheden af hans bedste eller endelige score på noget tidspunkt i deres tid som landstræner. Åge Hareide var tættest på, da han stoppede.

Morten Olsen har derimod haft svært ved at ramme Sepps bundniveau og må rent resultatmæssigt siges at være den dårligste træner, Danmark har haft.



Det er vores bud på den bedste landstræner. Men alt afhænger af, hvor højt du vægter titler, popularitet eller kvalifikationer til slutrunder.

Har du en ide til vores næste dataprojekt, så skriv til os på kontakt@deklogeugler.dk

Du kan også tilmelde dig vores nyhedsbrev. Vi spammer ikke.

* indicates required
Så vi kan lade som om, at vi kender dig

Intuit Mailchimp

kilder
Besoccer.com
DBUs landsholdsdatabase
Eloratings.net
InternationalFootball.net