Hvem lavede Superligaens største afbrænder?
FC Midtjylland havde 110 muligheder for at vinde Superligaen.

Nogle gange er en chance bare ikke særlig stor. Andre gange er det pinligt, at bolden ikke gik i mål.
Men hvad var egentlig sidste sæsons største afbrænder?
Det har vi analyseret 4.448 misbrugte chancer for at finde ud af.
Forventede mål
For at finde ud af det, gør vi brug af målemetoden Expected goals (xG), som bliver opgjort på Superligaens hjemmeside. Faste læsere vil vide, at De Kloge Ugler er meget glade for netop den statistik.
Det er en avanceret udregning, som ud fra en række parametre viser, hvor stor mulighed der er for at score på en chance – for eksempel vinkel i forhold til målet.
xG opgøres på en skala fra 0 til 1. En xG-værdi på 0,01 er en chance med meget lille sandsynlighed for at blive til et mål, mens en chance med en xG-værdi på 0,99 har meget stor sandsynlighed.
Til reference har et straffespark en som regel en xG-værdi på 0,788.
Største brændte mulighed
Det kedelige og hurtige svar på vores spørgsmål må derfor være, at den misbrugte chance med højest xG-værdi i løbet af året er den største afbrænder.
Den tvivlsomme ære tilfalder AaB's Oliver Ross i bundkampen mod Sønderjyske i 29. spillerunde.
I kampens 68. minut rammer holdkammeraten Melker Widell stolpen på et hovedstød, og bolden falder ned til Ross, som foran et helt frit mål rammer overlæggeren.
En chance med xG-værdi på 0,867 og dermed årets største afbrænder.
Kampen endte 2-2, så en scoring havde også sikret AaB sejren.
Resten af top 3
På andenpladsen finder vi Randers FC’s Mohamed Touré i 15. spillerunde mod Silkeborg.
I det 41. minut får han et fladt indlæg i fødderne på kanten af det lille felt, men rammer stolpen på et helt frit mål. En chance med en xG-værdi på 0,853.
Den kamp taber Randers 1-0.
Vi runder top tre af med AGF's Tobias Bech. I anden spillerunde mod FCK har han i 24. minut mulighed for at bringe AGF foran 0-2 i Parken.
Men i stedet for at score på et fladt indlæg foran et frit mål, skyder han helt forbi.
Kampen ender 3-2 til FCK.
Alle tre chancer er store afbrænder, og de havde også ændret kampens udfald. Men i det store hele betød det ikke noget:
AaB var stadig endt på sidstepladsen, og både Randers og AGF var endt på samme placering i både kvalifikations- og slutspil.
Lad os i stedet finde de kampe, hvor afbrænderen havde de største konsekvenser.
Kampen om sjettepladsen
I grundspillet var der intens kamp om den sjette og sidste plads i mesterskabsspillet mellem Brøndby IF og Silkeborg IF. Begge hold havde 33 point, men Brøndby gik videre med en bedre målscore (+10 mod +9).
Et enkelt mål mere havde dog ikke været nok for Silkeborg. I tilfælde af lighed i måldifference placeres holdet med flest scorede mål øverst. I det regnskab var Brøndby med 42 mål et godt stykke foran Silkeborgs 38.
Vi skal altså finde en kamp i kvalifikationsspillet, hvor Silkeborg som minimum kunne have fået ét point mere med ét mål mere.
Den største af den slags finder sted i 11. spillerunde mod FCK. På et hjørnespark i 5. minut får Pedro Luis Machado Ganchas en mulighed med en xG-værdi på 0,65, men bolden bliver pareret af FCK's målmand Nathan Trott.
Bolden falder dog direkte ned til Silkeborgs Younes Bakiz, som scorer let. Selvom Ganchas brænder en stor mulighed, ender angrebet altså stadig med et mål.
Vi må derfor længere ned på listen over brændte chancer, hvis vi skal finde én, der virkelig gør ondt.
Den finder vi i 13. spillerunde i hjemmekampen mod AaB, der endte 1-1.
I det 55. minut modtager Callum McCowatt et langt indlæg midt i feltet, og har masser af tid til både at tæmme bolden og afslutte, men skyder forbi.
Chancen har en xG-værdi på 0,538, og var den gået ind, havde det resulteret i en sejr på 2-1. Med den havde Silkeborg endt med to point flere end Brøndby og spillet med i mesterskabsspillet.
Viborg tæt på Europæisk
Med en andenplads i årets kvalifikationsspil var Viborg kun to point fra at spille europæisk efter sommerferien i stedet for Silkeborg.
Silkeborg havde en meget bedre målscore, så Viborg skulle bruge en uafgjort i en af sæsonens to nederlag til Silkeborg for at sikre sig førstepladsen.
Allerede i 3. runde opstod den mulighed. Kampen endte 2-3 til Silkeborg, men Viborg havde tre afslutninger, der ikke bliver scoret på.
Alle tre chancer havde en meget lav xG-værdi, men den største tilfaldt Jeppe Grønning i det 84. minut, hvor han havde en afslutning i feltet med en xG-værdi på 0,152.
Chancen var dog så lille, at den ikke er med i highlights fra kampen, men ikke desto mindre var det Viborgs bedste mulighed for at spille europæisk.
Lyngby kunne have undgået nedrykning
I bunden af tabellen var der mere action.
AaB var så langt bagud, at de ikke kunne have undgået nedrykning. Men Lyngby Boldklub skulle kun bruge ét point mere for at sikre en sæson mere i Superligaen. Det ville have bragt dem á point med Vejle med en klart bedre målscore.
Det var også lykkedes, hvis Lyngby var lidt bedre til straffespark.
Tre gange – mod Viborg, Vejle og Silkeborg – brænder Lyngby et straffespark med en xG-værdi på 0,788. Alle tre gange havde det sikret uafgjort.
Det værste af slagsen i 24. spillerunde mod Silkeborg IF, hvor Saevar Atli Magnusson tager hvad der næsten må være sæsonens dårligste straffespark.
Lyngbys største brændte chance i åbent spil var i 18. spillerunde mod FC Midtjylland.
I det 55. minut ender et kontraangreb hos Mathias Hebo, der forsøger at lobbe bolden over målmanden – men rammer overlæggeren. En chance med en xG-værdi på 0,536.
Kampen ender derfor 1-0 til FC Midtjylland.
(Som i øvrigt scorede deres enlige mål på et straffespark.)
FC Nordsjælland kunne have spillet i Europa
Mesterskabsspillet var ikke så tæt denne gang. Brøndby var ikke i nærheden af andenpladsen, og Randers havde en meget dårligere målscore end Brøndby, så tredjepladsen var også uden for rækkevidde.
FC Nordsjælland havde dog en chance for at komme med i Conference League-playoff, hvis de havde vendt et enkelt nederlag til Randers til en uafgjort.
Størst var muligheden i 29. spillerunde, hvor Caleb Yirenkyis hovedstød på et hjørnespark blev reddet af målmand Paul Izzo i det 55. minut.
Med en xG-værdi på 0,373 var chancen dog så lille, at den ikke er med i kampens highlights.
110 muligheder for at vinde mesterskabet
Og så er vi fremme ved det rigtig sjove. FC København vandt som bekendt mesterskabet med bare ét point ned til FC Midtjylland.
Hvis FC Midtjylland bare havde scoret ét mål mere i deres fem uafgjorte kampe – eller i deres 19. runde kamp mod FCK – var guldet endt på heden.
I løbet af sæsonen havde FC Midtjylland 110 afslutninger, der kunne have ændret udfaldet i én af de kampe.
Den største faldt i kampen mod AGF på udebane i 25. spillerunde.
17 minutter inde i kampen får Mikel Krüger-Johnsen en friløber og er alene med AGF’s målmand Jesper Hansen, som redder med benene og nu må formodes at optræde regelmæssigt i Mikels mareridt.
En chance med en xG-værdi på 0,571, som havde ændret slutresultatet til 1-2. Med den sejr var FC Midtjylland endt på førstepladsen i Superligaen med 64 point.
Selvom Mikel Krüger-Johnsens brændte chance ikke er årets største målt alene på xG-værdi vil vi mene, at det var sæsonens værste afbrænder, da den alene kunne have givet Midtjylland guldet.
Det var alt for uglerne denne gang.
Har du en ide til vores næste dataprojekt, så skriv til os på kontakt@deklogeugler.dk.
Du kan også støtte os, hvis du har lyst. Eller tilmelde dig vores nyhedsbrev. Vi spammer ikke.
Tak fordi du læste med. Du bestemmer selv, hvad vores indhold skal koste.
Via mobilepay kan du betale mellem nul og en milliard kroner for denne artikel.
Pengene går til serveromkostninger og fuglefoder.
Scan vores QR-kode eller tryk her for at komme til
MobilePay

Bonusmateriale
Se de 50 største afbrændere her: